Zo verduurzaam je je huis

Samenvatting Artikel

Woonkamer infrarood panelen feature image 01

Je huis verduurzamen, hoe doe je dat eigenlijk? Door een aantal investeringen te doen, kun je er al voor zorgen dat je energie bespaart en duurzaam woont. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op je dag of het gebruiken van een warmtepomp. Benieuwd op welke manieren je zoal je huis kunt verduurzamen? Wij hebben de verschillende opties in dit artikel voor je op een rij gezet, zodat ook jij kunt zorgen voor een duurzaam huis.

Gebruik een warmtepomp

Jouw huis duurzaam verwarmen kun je doen met een warmtepomp. Een warmtepomp is een speciale pomp die warmte uit het grondwater, de lucht of de bodem haalt. Hierbij wordt stroom gebruikt, maar veel minder dan wanneer je geen warmtepomp hebt.

Kies voor infrarood panelen

Met infrarood panelen heb je een prima optie als je op zoek bent naar bijverwarming in je woonkamer of voor ruimtes die je weinig gebruikt. Infraroodpanelen zijn echter minder geschikt als hoofdverwarming. Dit kan alleen als je je huis van zeer goede isolatie hebt voorzien. Er zijn diverse soorten infrarood panelen. Mocht je hier interesse in hebben, dan is het zeker aan te raden uit te zoeken welke infrarood panelen geschikt zijn voor jouw ruimtes.

Zet zonnepanelen op je dak

Wil je jouw woning verduurzamen, dan is het zeker aan te raden om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zo kun je jouw energie duurzaam opwekken. Je kunt losstaande panelen kopen of netgekoppelde panelen aanschaffen. Doorgaans worden netgekoppelde panelen het meest gebruikt in Nederland. De energie die niet verbruikt wordt, wordt weer doorgestuurd naar de energieleverancier. Hier krijg je zelf weer geld voor terug, want je verkoopt als het ware jouw niet gebruikte energie door aan de energieleverancier. Met losstaande panelen kan je enkel je eigen energieverbruik regelen. Wat je niet verbruikt, gaat hierbij verloren. 

Breng muurisolatie aan

Misschien heb je een oud huis en spouwmuren. Dit zijn muren die vaak nog holle ruimtes hebben. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Als je spouwmuurisolatie aanbrengt, zorg je ervoor dat de holle ruimte wordt opgevuld en de warmte beter in huis blijft.

Ga voor vloerisolatie

Wanneer je vloerisolatie aanbrengt, zorg je ervoor dat je van meer voordelen profiteert dan enkel het verduurzamen van je huis. Zo heb je tijdens de wintermaanden lekkere warme voeten en loop je niet meer op een koude vloer. Ook zal optrekkend vocht niet zomaar meer kunnen ontstaan in jouw huis, wat dus ook een groot voordeel is voor je gezondheid. 

Plaats HR++ glas

Heb je goede muurisolatie aangebracht, dan dien je ook rekening te houden met raamisolatie. Wanneer je geen goede raamisolatie hebt, gaat er alsnog warmte verloren via het raam. Wanneer je HR++ glas plaatst, geef je je ramen optimale isolatie. HR betekent ook wel Hoog Rendement, waarbij je met dubbel isolerend glas te maken hebt. De ruimte tussen de twee glazen platen is opgevuld met edelglas. Zo vindt er zo min mogelijk warmteverlies plaats. Bij normaal dubbelglas is de ruimte met gewone lucht opgevuld. 

Aan de slag met verduurzamen

Wil je jouw woning duurzaam maken? Bedenk dan eens of bovenstaande opties ook voor jouw woning geschikt zijn en ga online op zoek naar de juiste producten. Wij wensen je veel succes met het creëren van een duurzaam huis!

Meer artikelen

Alles over hout en milieuvriendelijkheid
Hout is een natuurlijk bouwmateriaal. Het heeft diverse milieuvoordelen, waardoor het milieuvriendelijk is. Ontdek hier alle voordelen.
Soorten stucwerk
Wil je jouw muren glad maken of mooi afwerken met stucwerk? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ontdek hier alles over soorten stucwerk.
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen. In dit artikel lees je de leukste ideeën voor het restylen van jouw tuin. Zo geniet je altijd van een gezellige tuin.