De kelder aanpakken

Samenvatting Artikel

De kelder aanpakken feature image 01

Wil je graag de kelder aanpakken, omdat je hier bijvoorbeeld een extra ruimte van wilt maken? Een kelder is een ideale ruimte om te gebruiken als extra slaapkamer, een hobbyruimte of als ontspanningsruimte. Hoe kun je het beste de kelder verbouwen om deze ook te kunnen benutten? In dit artikel hebben wij een aantal tips voor je, zodat je jouw kelder kunt verbouwen naar een ruimte die precies aan jouw wensen voldoet.

Zorg dat schimmel geen kans krijgt

Misschien wil je er een washok van maken, wat betekent dat je kelder automatisch wat vochtiger wordt. Hierbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat er geen vocht de kelder in kan sijpelen. Kijk de kelder dus goed na en zorg ervoor dat alles geheel is opgelost voordat je een washok van je kelder maakt. Dit is ook zeer van belang als je je kelder voor een andere toepassing wilt gebruiken. Een kelder is van nature vochtiger doordat er een temperatuurverschil met de buitenlucht is. Als er niet voldoende ventilatie is, ontstaat er al snel schimmel. Het kan dan verstandig zijn een verluchtingssysteem te bouwen. Ook is het belangrijk een ontvochtiger te gebruiken, omdat het tot 6 maanden na een renovatie nog steeds vochtig in de kelder zal zijn en dit slecht is voor de gezondheid. 

Bedenk of je genoeg verlichting hebt

Je kunt er natuurlijk ook een sportzaaltje van maken. Het is dan wel zo prettig als er voldoende licht de kelder binnen kan komen. Bekijk eens of de kelder hoog genoeg is voor het ophangen van lampen. Je kunt ook kiezen voor inbouwspots of het plaatsen van verlichting op de muren. Staande lampen kunnen ook een optie zijn. Heb je een spiegel in de ruimte staan, dan zie je precies of je de oefeningen goed uitvoert. 

Zorg voor goede geluidsisolatie

Wil je van jouw kelder een gave thuisbioscoop maken? Dan is de kans groot dat dit voor best wat lawaai zorgt. In dat geval is het belangrijk om voor goede geluidsisolatie te zorgen. Zo voorkom je dat de buren last hebben van het lawaai van de film en kun je ongestoord van vele films genieten.

Ga voor een passende stijl

Als je je kelder gaat inrichten, is het erg belangrijk om voor een passende stijl te kiezen. Zorg dat de stijl die je kiest goed past bij de rest van je huis. Misschien wil je van jouw kelder een stoere man cave maken waarin je je lekker terug kunt trekken of wil je de kelder juist gebruiken als hobbyruimte voor jouw muziek, kluswerkzaamheden of andere zaken. Door de stijl in lijn te trekken met de rest van jouw huis, zorg je voor een mooi geheel.

Zorg dat de afwatering geheel in orde is

Misschien ben je van plan een extra badkamer of keuken in de kelder te installeren. In dat geval is het erg belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering. Er kan al snel wateroverlast ontstaan als je kamers op een lager gelegen niveau hebt. Ga je een keuken of badkamer in de kelder plaatsen, schakel dan altijd een specialist in. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier gebeurt en je geen wateroverlast krijgt. 

Meer artikelen

Alles over hout en milieuvriendelijkheid
Hout is een natuurlijk bouwmateriaal. Het heeft diverse milieuvoordelen, waardoor het milieuvriendelijk is. Ontdek hier alle voordelen.
Soorten stucwerk
Wil je jouw muren glad maken of mooi afwerken met stucwerk? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ontdek hier alles over soorten stucwerk.
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen
Maak je tuin geschikt voor elk seizoen. In dit artikel lees je de leukste ideeën voor het restylen van jouw tuin. Zo geniet je altijd van een gezellige tuin.